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REVENUE CYCLE MANAGEMENT Q&A

Q.
I would like clarification on an article I read in The

Journal of Urgent Care Medicine (JUCM) online

archive. The article, Splint and Cast Application Performed

by Someone Other than Physician, referenced that non-

physician staff could bill for splint and cast application.

Will you please expand on the references and confirm

that we can bill for splint and cast application if it is done

by someone on staff other than the physician?

A.
Yes, you can still bill for the service if the application is

performed by someone other than the provider in the

clinic. The American Medical Association (AMA) provided guid-

ance on this in the April 2002 issue of Current Procedural Ter-

minology (CPT) Assistant: 

“You will note that the reference to ‘physician’ has been retained

in the clinical examples provided. This inclusion does not infer

that the cast/splint/strap procedure was performed solely by

the physician, as nurses or ED/orthopaedic technicians also

apply casts/splints/straps under the supervision of the physician.” 

The narrative further explains that the use of “physician”

in the clinical scenarios given is to differentiate the individual

patient physician encounters and the procedures performed

in the clinic setting.

A June 2006 CPT Assistant gave a Q&A regarding a spinal

fracture treatment requiring bracing/casting. The question:

Could they bill it if it was placed by someone other than the

physician? The AMA response was, “In order to report the casting

or strapping codes, the procedure must be performed by a physician

or by other personnel under the direct supervision of a physician.

As direct supervision indicates, the physician must be present

during the procedure when a nonphysician is performing the

splint application” (see Medicare Benefit Policy Manual Chapter

15, Section 60, available at https://www.cms.gov/Regulations-

and-Guidance/ Guidance/Manuals/downloads/bp102c15.PDF).

Direct physician supervision means that the physician must

be physically present in the same office suite and be immedi-

ately available to render assistance if that becomes necessary.

Section 100 specifically addresses splints, casts, and other

devices used for reductions of fractures and dislocations,

stating that the services are covered under Medicare Part B.

The section references services being performed by a physician

“or other healthcare professional to the extent permissible

under State law.”

Based on the references above, a nonphysician who is qual-

ified to apply a splint or cast can perform the service as long as

there is an order for the service by a physician and direct su-

pervision by the physician. CMS further defines the term “qual-

ified practitioner” as a physician or other individual who is:

! A qualified physical therapist or a qualified occupational

therapist

! Licensed in orthotics or prosthetics by the state in which

the item is supplied (in the case where the state provides

licensing)

! Specifically trained and educated to provide or manage

the provision of prosthetics and custom-designed or cus-

tom-fabricated orthotics, and is certified by the American

Board for Certification in Orthotics and Prosthetics, Inc.

or by the Board of Orthotist/Prosthetist Certification (in

the case where the state does not provide licensing)

Keep in mind, you should only bill an application code if

work is involved in making the cast or splint out of materials

such as plaster or fiberglass. For example, an x-ray reveals a
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nondisplaced fracture of the head of the right radius, initial

encounter, International Classification of Diseases, 10th Revision,

Clinical Modification (ICD-10-CM) code S52.124A on a 10-year-

old patient. You stabilize the affected extremity by applying a

static, short-arm fiberglass splint and refer the patient to an

orthopedist for follow-up. Since you are not providing restora-

tive care and have referred the patient on, you can bill for

both the supplies used to make the splint as well as the appli-

cation, using the following codes:

! Q4024, “Cast supplies, short arm splint, pediatric (0-10

years), fiberglass”

! 29125, “Application of short arm splint (forearm to hand);

static” 

If the key components for the Evaluation and Management

(E/M) codes are met, then also report the appropriate level of

E/M with modifier -25, “Significant, separately identifiable

E/M service by the same physician or other qualified health

care professional on the same day of the procedure or service”

appended.

Using the same patient example, let’s say the physician

agrees to follow the patient through the healing process and

the splint will be the definitive (“restorative”) treatment for

this fracture. This is considered to be definitive care and the

rules for billing are a little different. You can still bill for the

splint supplies. In lieu of billing the splint application code,

you would bill CPT code 24650, “Closed treatment of radial

head or neck fracture; without manipulation” if no manipula-

tion was required, or CPT code 24655, “Closed treatment of

radial head or neck fracture; with manipulation” if manipulation

was required before applying the splint.

If the key components for the Evaluation and Manage-

ment (E/M) codes are met, then you may also report the

appropriate level of E/M with modifier -57, “Decision for

surgery” appended. !

R E V E N U E  C Y C L E  M A N A G E M E N T  Q & A

40 JUCM The  Journa l  o f  Urgent  Care  Medic ine  |  Ju ly-August  2017 www. jucm.com

“Since you are not providing restorative

care and have referred the patient on, you

can bill both for the supplies used to make

the splint as well as the application.”


